14 Lip

Czekoladowy pudding z tapioki

Tapioka to skrobia pozyskana z manioku, sprzedawana jest w postaci mąki lub grysiku. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy, lekkostrawy i hipoalergiczny. Można go wykorzystać do deserów i dań wytrawnych np. zagęszczania potraw. 

Składniki:

-tapioka 20g

-mleko kokosowe 50g

-mleko krowie lub ryżowe

-czekolada gorzka 10g

-truskawki lub maliny

-banan - 1/2 sztuki

-świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

Tapiokę wymieszać z mlekiem kokosowym i mlekiem krowim/ryżowym. Jeśli nie wykorzystamy całego mleka można je zamrozić. Należy przelać go do foremek na kostki lodu. Gdy mleko stężeje kostki przełożyć do woreczka do mrożenia.

Tapiokę z mlekiem odstawić na godzinę. Po tym czasie gotować aż ziarenka tapioki zrobią się przeźroczyste (około 10-15 minut). Do ciepłej masy dodać czekoladę i wymieszać. Budyń przełożyć do szklanki i wystudzić, schłodzić w lodówce.Truskawki i banana zmiksować, musem polać budyń. Na wierzch położyć listki mięty.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ