07 Lip

Szpinakowe gryczotto z kurkami

Bardzo prosty i szybki przepis na danie bezmięsne i bez dodatku nabiału zwierzęcego. Smakuje rewelacyjnie!:-)

Składniki na około 6 porcji:

- 300 g kaszy gryczanej białej

- 600 g bulionu warzywnego

- 30 g sera np. parmezanu

- średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- łyżka masła klarowanego

- 150 g liści młodego szpinaku

- 200 g kurek świeżych (można użyć ewentualnie mrożonych lub suszonych)

- 100 g mleka kokosowego

- natka pietruszki

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Na maśle poddusić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion warzywny. Dodać kaszę i gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać szpinak (1/2 ilości), kurki, mleko kokosowe, przyprawy (sól, pieprz). Gotować około 8-10 minut. Dodać pozostała ilość szpinaku i pokruszony ser. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pietruszką. Zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ