18 Czerw

Placuszki na kefirze

Idealna propozycja na pyszne śniadanie, słodki obiad lub sycący podwieczorek. :-)

Składniki (około 15 placuszków):

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru brązowego / trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g kefiru / zsiadłego mleka / maślanki / jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej razowej (można użyć też pół na pół mąki razowej i zwykłej pszennej)
  • olej kokosowy / rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1.Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wsypać pół łyżeczki soli i sodę, na koniec wlać kefir / zsiadłe mleko / maślankę / jogurt naturalny.

2. Nie przerywając miksowania, wsypać mąkę. Białka ubić na sztywno z resztą soli i delikatnie wymieszać z ciastem, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut, aby mąka się rozkleiła, a ciasto odpoczęło.

3.Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, formując średniej wielkości placuszki.

 

Placuszki świetnie smakują ze świeżymi owocami, jogurtem, masłem orzechowym, czekoladą, dżemem.

 

Na zdjęciach: z truskawkami, masłem orzechowym, dżemem porzeczkowym oraz kremem czekoladowo-orzechowym. Każdy znajdzie opcję idealną dla siebie.

 

Są pyszne i sycące! ♥ Polecamy wypróbować. Na pewno nie pożałujecie! :-)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ