11 Lip

Pierogi z mąki lnianej

Dziś bezapelacyjny hit - pierogi z mąki lnianej. Przepis pochodzi od Babci jednej z moich Pacjentek - bardzo dziękuję :-)

Sprawdzi się doskonale dla osób, które w diecie muszą eliminować gluten.

Składniki:

  • 30 gramów maki lnianej (zmielone siemię lniane)
  • 150 gramów maki gryczanej
  • 80 gramów maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Mąkę lniana przesypać do miseczki, zalać 100 ml wrzątku, wymieszać energicznie by nie było grudek i pozostawić na 5 minut by utworzył się gęsty kisiel. Pozostałe mąki wraz z sola przesiać na stolnice i dodać kleik z mąki lnianej, jajo oraz olej. Wyrobić składniki na gładkie ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt suche można dodać ciepłej wody. 

Pierogi na zdjęciach są z farszem z cielęciny smażonej z cebulą i następnie zmielonej. Żeby farsz nie był z byt suchy można dodać bulion warzywny.

Można pierogi zrobić z dowolnym, ulubionym farszem:-)

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ