Co nowego?

Warsztaty z fizjoterapeutką kobiecą

Za nami spotkanie z fizjoterapeutką kobieca - Dorotą Steczko.  Tak duża dawka wiedzy zobowiązuje do wdrożenia jej w życie.

Jak było, o czym mówiłyśmy zobaczcie same. Zapraszam do przeczytania wpisu i obejrzenia zdjęć.

Masło i wszystko co powinniśmy o nim wiedzieć

Masło jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, który uzyskuje się poprzez odseparowanie tłuszczu z mleka krowiego. Jako produkt wysokotłuszczowy zalicza się je do produktów tłuszczów widocznych. Produkowane jest poprzez zmaślanie śmietanki lub ukwaszonej śmietany, których zawartość tłuszczu wynosi przynajmniej 25-35%. Produkt końcowy nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu.

Makaron w sosie sojowym

Szybki, prosty, orientalny, a przede wszystkim pyszny obiad!

Co wiemy o serach?

Nietrudno pogubić się w ogromnej różnorodności serów oferowanych na rynku, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że każdy z nich może charakteryzować się innymi właściwościami organoleptycznymi, wartością odżywczą czy wpływem na zdrowie. Dlatego czas na krótką charakterystykę obejmującą podział serów, składniki w nich zawarte, czy właśnie to jak na nas działają, a wszystko po to, by dzięki większej świadomości choć w niewielkim ...

WIELKIE ŚNIADANKO - DOM PEŁEN CHLEBA

W minioną środę miałam przyjemność brać udział w WIELKIM ŚNIADANKU organizowanym przez Dom Pełen Kultury w Staniątkach. Przy okazji wspólnego posiłku mogłam przemycić dzieciakom ze szkoły podstawowej parę informacji na temat zdrowego odżywiania?

Jak było zobaczcie sami!

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca, nanercze zachodnie, orzechy cashew - te pochodzące z Brazylii orzechy cechują się dużą zawartością białka, polifenoli, luteiny, zeaksantyny, błonnika, witaminy K, B1, B6, B5, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu i selenu. A dzięki swojemu delikatnemu i lekko słodkiemu smakowi, pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Co właściwie w sobie kryją?

Jogurt - strażnik naszej odporności

Jogurty znane były już przed naszą erą. Za ich ojczyznę uznaje się Indie. Stamtąd wieki temu receptura wytwarzania tego produktu wyemigrowała nie tylko do innych krajów azjatyckich, ale także na inne kontynenty. Obecnie jogurt to bardzo powszechny składnik diety na całym świecie, mający bogatą historię rozwoju swojej produkcji, w wyniku której powstała rzesza jogurtów różniących się pod względem smaku, konsystencji ...

Orzeszki ziemne

Orzechy ziemne stanowią bogate źródło wielu cennych składników pokarmowych, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w profilaktyce powszechnie występujących chorób przewlekłych i redukcji masy ciała. Czym tak naprawdę są? Co dokładnie w sobie kryją? Ile powinno wynosić ich dzienne spożycie? Z jakimi produktami warto je łączyć podczas komponowania posiłków?

Ciasto dyniowo-jabłkowe

Jesień niewątpliwie kojarzy się nam z dynią i jabłkami. Dziś pomysł na zdrowy jesienny deser.

Śliwki - skarb jesieni!

Węgierki, mirabelki, renklody, lubaszki, śliwki brzoskwiniowe – czyli nasze rodzime skarby jesieni. Co właściwie zyskujemy, decydując się na owoce krajowe?

Roladki ze szparagami i szynką dojrzewającą

Sezon na szparagi jest krótki więc korzystać z niego trzeba intensywnie!  Dziś pomysł na szybki obiad ze szparagami w roli głównej.

Domowa zupa czy gotowy słoiczek???

W dzisiejszych czasach dostępność wielu produktów jest ogromna. Szczególnie widoczne jest to w przypadku żywności. Półki wręcz się uginają. Podobnie jest w przypadku żywności przeznaczonej dla najmłodszych. Dostępne są w sklepach zupy, dania gotowe, desery, napoje, kaszki, biszkopty i wiele, wiele innych produktów....

Kiedy mleko już nie jest wystarczające dla malucha? Od czego zacząć rozszerzanie diety? Wreszcie najbardziej nurtujące pytanie ...

Aktywność fizyczna w ciąży

Często przyszłe mamy zastanawiają się czy mogą w ciąży trenować i kiedy mogą wrócić do aktywności po porodzie. Postanowiłam zadać te pytania Kasi Strażyńskiej-Mizak z którą ćwiczyłam będąc w ciąży.

Przyprawy w diecie

Przyprawy stosujemy każdego dnia do przygotowywania posiłków. Czasem dodatek przypraw jest niezbędny, aby potrawa miała charakterystyczny dla siebie smak, a czasem dodajemy je bardzo automatycznie, bo bez nich nie będzie to samo, czy rzeczywiście? Czy to tylko przyzwyczajenie? Poniżej opiszemy dla Was kilka znanych przypraw i podpowiemy czy słusznie jest je dodawać do niemal każdej potrawy.

Pancake z borówkami

Przepis idealny dla tych którzy muszą "być bez" - nabiału, glutenu i kurzych jaj.

POKAŻ